Om HallingSpranget

HallingSpranget byr på en spektakulær reise hele veien fra Nesfjellet og ned til Nesbyen sentrum. Den blågraderte, familievennlige fot- og sykkelstien har en rekke pausesteder med sittegrupper underveis. Bruk disse! Ta tiden til hjelp, husk matpakke og nyt utsikten. HallingSpranget er en minneverdig tur og kjempemorsom også for erfarne syklister. Ønsker du å oppleve HallingSpranget til fots, se turbeskrivelsen på Ut.no.

Ofte stilte spørsmål om HallingSpranget

TRANSPORT TIL TOPPS

Sykkelbussen Fjellinken frakter både syklister og sykler fra Nesbyen sentrum til starten av stien. Book transport her. Det er også mulig å kjøre selv til starten av stien, men det er begrensede parkeringsmuligheter på toppen.

OM STIEN

Stien består av lett doserte svinger på kompakt underlag av grus. Turen har et par partier med stigning som krever tråkking eller trilling av sykkelen, deriblant 70 høydemeter helt i starten. Ikke mist motet her! I all hovedsak går stien nedover (totalt 1000 høydemeter) og du kan for det meste av tiden kun konsentrere deg om å avpasse farten og nyte svingene.

Med blå gradering (middels krevende), er dette er sti de fleste syklister mestrer, samtidig som den er morsom også for mer erfarne syklister. Et par korte partier på stien er litt brattere og mer utfordrende enn resten (skiltet som krevende partier). Du kan trille sykkelen gjennom disse partiene om du ønsker.

Den øverste kilometerne av stien ligger på snaufjellet og byr på spektakulær utsikt i alle himmelretninger. Stien slynger seg deretter gjennom et spektakulært landskap, forbi myrer og luftige utsiktspunkter, gjennom mørk og mystisk gammelskog og åpen furuskog før den ender i Nesbyen sentrum. Stiftelsen HallingSpranget står bak stien og Trailhead Nesbyen har stått for byggingen.

TIDSBRUK, UTSTYR OG ERFARING

17 km og 1000 høydemeter unnabakke på sykkelsetet skal ikke undervurderes, spesielt dersom du har med barn. Anbefalt nedre aldersgrense er 7 år for barn med grunnleggende sykkelerfaring. Yngre syklister bør ha mye sykkelerfaring. Familier med barn bruker normalt mellom 2 og 4 timer fra topp til bunn. Raske syklister bruker rundt 1 time ned.

Turen krever utholdenhet og grunnleggende sykkelferdigheter. Gode bremser og dekk med litt bredde er viktig, særlig for uerfarne og unge syklister. Terrengsykkel med dempegaffel anbefales. Fulldemper er ikke nødvendig, men gjør turen mer behagelig. Sykkelvogn / sykkeltralle er ikke anbefalt. Det er mulig å leie stisykkel hos Furi i Nesbyen. Er dere usikre på egne ferdigheter, anbefaler vi å teste Blåbærtrøkket eller Storetoppstien (nedre del av HallingSpranget) først.

FINN UT MER

Kart og detaljert beskrivelse av stien finner du på Trailguide. (Les mer under bildene)

SHUTTLE, GUIDE OG PARKERING

Det rimeligste og enkleste alternativet for å komme seg til starten av HallingSpranget er sykkelbussen FjellLinken, som går fra Nesbyen sentrum til starten av stien. Book her. Dersom du tar turen på et tidspunkt bussen ikke kjører, så kan du høre om mulighet for transport med Trailhead Nesbyen eller Any Excuse to Ride, se kontaktinfo her.

Taxi til starten av stien er også en mulighet.

For deg som er sprek, eller har elsykkel, er det mulig å sykle fra helt Nesbyen sentrum til toppen av stien ved å følge denne ruten.

Dersom du vil parkere med egen bil, så finnes det en liten parkeringslomme nær starten av stien (Google Maps-link), men denne har begrenset plass. Parkeringsplassen ved Nesfjellet Golf har god plass, sykkelvask, lading for elsykler og servicestasjon. Herfra er det noen hundre høydemeter stigning opp til starten av stien. Se vår oversikt over syklistvennlige parkeringsplasser i Nesbyen.

Ønsker du guide eller teknikkopplæring, kontakt Any Excuse to Ride eller Trailhead Nesbyen. Les mer her.

MER OM STISYKLING I NESBYEN

Alt du trenger å vite om stisykling i Nesbyen finner du på Visitnesbyen.no, Nesbyens offisielle reiseguide.

VIDEO FRA HALLINGSPRANGET

SMARTE TIPS FOR EN BEDRE SYKKELOPPLEVELSE

  • Senk setet i nedoverbakkene (gir bedre kontroll ved hindringer og variasjoner i terrenget)
  • Bruk begge bremsene (og helst ikke mer enn 2 fingre på bremsehendelen)
  • Stå sentrert på sykkelen (hold pedalarmene parallelt med underlaget når du ikke tråkker)
  • Husk reparasjonsutstyr (f.eks. lappesaker eller ekstra slange, pumpe, verktøy for å justere setepinnen)